Retete culinare
 
  Termeni si Conditii
 
  Retete de Slabit
 
  Retete Culinare
 
  Retete de post
 
  Retete Aperitive
 
  Supe si Ciorbe
 
  Mancare Gatita
 
  Retete Garnituri
 
  Fripturi si Gratar
 
  Retete din Peste
 
  Retete de Salate
 
  Retete de Paine
 
  Desert si Prajituri
 
  Retete Bauturi
 
  Retete pentru copii  
 
  Retete vegetariene
 
  Retete dietetice
 
  Preparate din carne
 
  Retete romanesti
 
  Retete internationale
 
  Pizza si Paste
 
  Retete Bufet Suedez
 
Retete pentru incepatori
 
Ghidul Legumelor
 
  Meniuri de Sarbatori
 
  Meniu de Florii
 
  Retete de Pasti
 
  Retete de Craciun
 
  Meniu de Revelion
 
  Retete de Halloween
 
 
 
Crema de Zahar Ars > 06 iulie 2012

Reteta tiparibila de Crema de Zahar Ars

Timp de preparare:1 ora si jumatate .
Ingrediente: 5 oua, 200 g zahar, 1 litru de lapte, 3 pachetele de zahar vanilat.
Electrocasnice: cuptor, aragaz
Ustensile de Bucatarie: mixer de bucatarie.
Preparare:
Mai intai amestecam ouale cu 5 linguri de zahar.

Oua si zahar pentru crema

Dam la mixer pana cand obtinem o compozitie spumoasa, apoi adaugam zaharul vanilat si mai amestecam putin.

Mixer de bucatarie

Incorporam si laptele in aceasta compozitie.

Adaugam laptele

Separat, punem restul de zahar intr-o tigaie cu fund dublu sau una care nu lipeste. De aceasta data, dupa cum se vede si in poza, am folosit un ceaun de tuci. A fost o idee buna, pentru ca nu s-a lipit crema si am putut sa o rastorn pe platou fara probleme.

Zahar ars

Tinem tigaia cu zahar la foc mic pe aragaz pana cand zaharul se caramelizeaza, adaugand putina apa, apoi rotim tigaia astfel incat sa ii tapetam cu zahar ars fundul si peretii.

Zahar caramelizat

Turnam compozitia de crema in tiagia astfel pregatita si tapetata.

Adaugam crema peste caramel

Cel mai bine se face crema de zahar ars in bain-marie, asa ca pregatim o tigaie mai larga si o umplem cu apa cam 1/3 sau atat incat sa incapa tigaia cu crema fara a se varsa apa.

Apa pentru bain-marie

Asezam tigaia cu crema de zahar ars in tigaia cu apa si le dam la cuptorul incins in prealabil. Dupa 40-45 de minute la foc mediu, crema este gata. O putem verifica cu o scobitoare infipta in mijloc: daca scoatem scobitoarea fara urme de crema pe ea, atunci este gata. In general, cand crema se face, capata o culoare maronie.

Crema de zahar ars la cuptor

Scoatem crema din cuptor si, cu un cutit subtire, o desprindem, daca este cazul, de peretii cratitei. Apoi o rasturnam cu grija intr-un platou. Ne trebuie putina indemanare pentru ca sa nu se sfarme crema. Daca nu s-a lipit de fundul tigaii, nu ar trebui sa avem probleme.
Servim crema de zahar ars cu frisca, compot sau simpla, la desert.

Crema de zahar ars este gata

O alta varianta a acestei retete este crema de zahar ars cu dovleac .

Sugestii de imbunatatire a acestei retete:

Daca adaugam si un strop de rom o sa-i dea un gust mai aparte, apoi se serveste cu inghetata cand este racita. Pofta buna !

Se poate adauga o cescuta foarte mica de cafea strecurata gust deosebit dar iese putin mai inchisa la culoare,





Retete Culinare cu Poze    Desert si Prajituri