Reteta ilustrata de Peste la Gratar

Timp de preparare: 1 ora.
Ingrediente: peste, curatat si taiat bucati potrivite. Daca este peste mic, poate ramane intreg. pentru saramura: rosii, usturoi, sare, piper, foi de dafin; pentru garnitura: ardei copti cu otet.
Ustensile de bucatarie: vreascuri, lemne, coceni de porumb uscati sau carbune, gratar, chibrituri, ustensile de gratar.
Dupa o zi fructuoasa de pescuit, ne relaxam si cel mai bun mod de a savura ceea ce am prins este la un gratar. Deoarece pestele se frige destul de repede, nu este nevoie sa facem un gratar de carbuni, care sa tina mult. Un foc de coceni de porumb sau vreascuri uscate este suficient.
Preparare:
1. Mai intai, curatam si apalam pestele si ne hotaram daca este nevoie sa il taiem bucatai sau, daca este mic, il frigem intreg. Carasul si linul trebuie taiati, ca sa incapa pe micul gratar improvizat.
2. Asteptam sa se faca jarul si asezam gratarul cu bucatile de peste.
3. Avem grija sa intoarcem bucatile de peste pe ambele parti, ca sa se friga uniform.
4. Separat, pe aragaz, pregatim sosul, astfel: punem la fiert apa cu sare si piper, foi de dafin si putin suc de rosii sau cateva rosii moi date prin sita. Curatam usturoiul si il pisam marunt, iar cand sosul da in clocot, adaugam si usturoiul pisat. Turnam sosul peste peste.
5. Servim pestele la gratar cu ardei copti, asezati printre bucatile de peste. Eventual, coacem ardeii tot pe jarul de la peste, sau pe un gratar separat. Petrecem o seara de vara foarte frumoasa in jurul gratarului de curte.

Pofta Mare!

 

Retete Culinare cu Poze    Retete din Peste