Reteta ilustrata de Baclava

Timp de preparare: 1 ora.
Ingrediente:300 g foi subtiri de placinta, 300 g miez de nuca macinat (dat prin masina de tocat), 200 g de unt sau margarina, 150 g miere de albine, 250 g zahar, 2 lingurite de scortisoara macinata, esenta de rom
Electrocasnice: cuptor de aragaz, frigider
Ustensile de bucatarie: tava de cuptor, masina de tocat Preparare:
1. Pregatim o tava de cuptor, pe care o ungem cu unt sau margarina si asezam un strat de foi de placinta, pe care le ungem tot cu unt sau margarina.
2. Intr-un castron, amestecam miezul de nuca macinat cu scortisoara si asezam jumatate din acest amestec in tava, peste foile de placinta. Adaugam inca un strat de foi de placinta unse cu unt si apoi restul de compozitie de nuca si scortisoara. Acoperim cu un ultim strat de foi de placinta, unse cu unt sau margarina, desigur.
3. Dam tava la frigider timp de 30 de minute, timp in care incingem bine cuptorul aragazului.
4. Dupa ce scoatem baclavaua din frigider, o portionam in forma de triunghi sau patrat si o dam la cuptor. Nu deschidem usa cuptorului de aragaz timp de 30 de minute sau pana cand baclavaua este rumenita.
5. Separat, fierbem o cana de apa cu zaharul, pana cand da in clocot. Adaugam mierea si o lasam sa se dizolve la foc mic. Dupa ce luam siropul de pe aragaz, adaugam si esenta de rom, dupa gust. Turnam siropul peste baclava dupa ce o scoatem din cuoptor.
6. Lasam baclavaua sa se raceasca si o dam la frigider, deoarece se serveste rece. Inainte de a o servi, putem presara si un praf de scortisoara pe deasupra.
De origine turceasca, baclavaua are multi fani printre gurmanzii din intreaga lume, fiind un desert usor de preparat si foarte gustos.

Pofta Mare!

 

Retete Culinare cu Poze    Retete Internationale