Efectele Benefice Ale Murăturilor

Murăturile sunt un aliment nelipsit de pe mesele românilor, în special în sezonul rece. Mai mult decât atât, dacă s-ar face un studiu în România, avându-se în vedere descoperirea tuturor cămărilor pline cu murături, cu siguranță s-ar descoperi că fiecare cămară are cel puțin un borcan cu murături. Adevărul e că și cămara noastră e plină cu borcănele de murături, de la pepene verde la gogonele, de la ceapă murată la castraveți, de la varză murată la orice altceva. Mai mult decât atât, zeama în care lăsăm legumele la murat este excelentă și are și ea o groază de calități nutriționale despre care vom vorbi în cele ce urmează.

Capacitatea de a reduce senzația de gras

Zona în care se află situată România pe hartă este o zonă cu o climă temperat continentală de tranziție, ceea ce înseamnă, practic, că țara noastră are patru anotimpuri. În ceea ce privește anotimpul rece, temperaturile scăzute din timpul acestuia ne fac să ardem foarte multe calorii în procesul prin care trece corpul nostru pentru a menține constantă temperatura proprie, motiv pentru care în această perioadă simțim nevoia să mâncăm produse ”grele”, de tipul cărnii grase. Cu toate acestea, oricât de necesare sunt jumările, spre exemplu, faptul că sunt atât de grase ne poate face să ni se facă rău, motiv pentru care o bucățică de murătură este mai mult decât binevenită. Datorită faptului că murăturile sunt, prin definiție, acre, acestea taie din senzația de gras pe care o dă carnea de porc de care avem nevoie iarna și practic, în mod indirect, murăturile ne ajută să putem consuma un aliment de care avem nevoie pentru a supraviețui anotimpului rece.

Beneficiile murăturilor

1. Murăturile îmbunătățesc digestia

Așa cum am menționat mai sus, necesitatea consumării de alimente grase în timpul sezonului rece este prezentă la români, iar consumul murăturilor ajută organismul la digerarea acestor alimente. Mai mult decât atât, condimentele pe care le utilizăm atunci când punem legumele la murat au și ele un rol esențial. Un exemplu în acest sens este usturoiul. Atunci când murăm legume, utilizarea usturoiului ajută la echilibrarea bacteriilor necesare organismului, iar dacă utilizăm boabe de muștar, vom remarca faptul că acestea ajută la eliminarea balonării.

2. Sunt probiotice naturale, la îndemâna oricui

Murăturile au un rol important și ca probiotice. Atunci când urmăm un tratament cu antibiotice, spre exemplu, este foarte important să consumăm murături, pentru că antibioticele distrug flora intestinală și stomacală, în procesul lor de a ne face să scăpăm de boală. Cu toate acestea, corpul uman are nevoie de unele din bacteriile pe care le distrug aceste medicamente, motiv pentru care consumul de murături ne ajută să echilibrăm flora.

3. Îmbunătățesc sistemul imunitar

sistemul imunitar

Tot datorită rolului lor de probiotice naturale, este indicat consumul de murături în cazul în care avem sistemul imunitar scăzut, pentru că murăturile ajută la refacerea florei intestinale și stomacale, ceea ce ne ajută să avem bacteriile utile organismului pentru a lupta cu potențialii viruși care ne-ar putea ataca organismul. Mai mult decât atât, gogoșarii, spre exemplu, permit asimilarea calciului în organism, în timp ce varza murată oferă nu doar energie extra corpului nostru, dar îl și fortifică.

4. Ajută la eliminarea toxinelor din organism

Atât varza murată cât și zeama, sau moarea, ajută la curățarea organismului, acest lucru însemnând, practic, că prin curățarea intestinelor nu doar că se previne constipația, dar se și elimină toxinele. Mai mult decât atât, varza murată și zeama de la ea remineralizează corpul și îl fortifică, pentru ca acesta să fie pregătit în cazul unui atac al virușilor și bacteriilor, pregătindu-l să reziste mult mai bine fără nevoia de consumare a medicamentelor.

5. Reprezintă antioxidanți naturali

Datorită faptului că conopida murată este foarte bogată în potasiu, aceasta este foarte utilă în procesul de asimilare de antioxidanți naturali, ajutând corpul să reducă singur tensiunea arterială și ritmul inimii, previne formarea de cheaguri de sânge și previne depunerea de colesterol pe vasele de sânge. Mai mult decât atât, conopida murată ajută la protejarea organismului împotriva radicalilor liberi. Tocmai din acest motiv conopida murată este considerată a fi un antioxidant natural. Mai mult decât atât, murăturile în general, dar și conopida murată în special, ajută la protejarea organismului împotriva diferitelor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul la sân, cancerul de prostată, cancerul de colon, cancerul pulmonar sau chiar cancerul ovarian.

După cum vedeți, murăturile nu sunt doar extrem de delicioase, ci sunt și extrem de utile organismului, așa că noi vă recomandăm să încercați, pe cât posibil, să le consumați în mod regulat, pentru că în ciuda unei potențiale rețineri de apă în organism datorită sării din compoziție, veți avea doar de câștigat.

Despre autor