Legume Crude Sau Legume Gătite?

Faptul că o alimentație foarte bogată în fructe și legume este extrem de bună pentru organism este foarte cunoscut de toată lumea și o astfel de dietă este recomandată de medicii din toată lumea. Fructele și legumele au rolul de a reduce colesterolul, de a regla nivelul de zahăr și sare din organism, de a elimina toxinele și, nu în ultimul rând, de a aduce corpului uman aportul necesar de vitamine și minerale pentru buna sa dezvoltare pe tot parcursul vieții. Deși va fi mereu cu mult mai ușor să adopți un stil de viață nesănătos și deși prăjirea unor cartofi și a unui copan de pui va fi mereu mai simplu de făcut și mai gustos decât spălarea, curățarea și gătirea unui copan cu legume, nu trebuie să ne lăsăm pradă nici carbohidraților, nici grăsimii și nici poftelor, pentru că acestea nu vor aduce în viața noastră decât obezitate, colesterol și, toate împreună, un stil de viață nesănătos plin de nenumărate boli, de la cardiace la respiratorii, locomotorii și multe altele.

Unele legume își pierd din proprietăți când sunt gătite

Când vine vorba de sănătate, trebuie să facem cu toții anumite sacrificii, fie că e vorba de înlăturarea mâncărurilor gustoase, dar nesănătoase în favoarea celor mai puțin gustoase dar sănătoase, fie că e vorba de înlăturarea anumitor alimente în favoarea altora, pentru că atunci când e pusă sănătatea noastră în joc, aceasta trebuie să vină mereu pe primul loc. Cu toate acestea, atunci când adoptăm un stil de viață sănătos și alegem să consumăm legume frecvent, există un lucru pe care trebuie să îl avem în vedere, și anume faptul că anumite legume, prin gătirea lor, își pierd din proprietăți. Haideți să vedem, împreună, care sunt aceste alimente și care sunt alimentele care, din contră, aduc un aport mai mare de vitamine atunci când sunt gătite.

Ce legume sunt mai bune de consumat crude?

  • 1.Usturoiul – Deși usturoiul dă un gust extraordinar atunci când îl adăugăm în meniul nostru gătit, dacă vă doriți să păstrați toate calitățile acestuia, mâncați-l crud. Printre alte caracteristici importante ale usturoiului se enumeră faptul că are un rol major în relaxarea vaselor de sânge. Dacă vasele de sânge sunt relaxate, și circulația sângelui se va realiza mai ușor, prevenindu-se, astfel, posibile boli cardiace. Mai mult decât atât, este un stimul natural al producției de anticorpi, protejându-ne de răceli și boli.
  • 2.Sparanghelul – Această legumă nu foarte populară este o sursă bogată de vitamina B. Dacă vă întrebați la ce vă ajută această vitamină, ei bine, vitamina B este vitamina necesară creierului, pentru o mai mare sănătate a acestuia. Chiar și mai important decât atât, sparanghelul este supranumit și „planta care vindecă 100 de boli” și chiar pe bună dreptate, pentru că, printre altele, ajută la creșterea fertilității feminine și masculine, ajută la echilibrarea nivelului hormonal, la reglarea hiperacidității gastrice și are proprietăți antiinflamatoare, afrodiziace, laxative, diuretice și anticancerigene, proprietăți de care vă puteți bucura dacă îl consumați crud.
  • 3.Broccoli – Atunci când este consumată crudă, această legumă ajută pe oricine aflat la dietă, pentru că 100 de grame au aproximativ 24 de calorii. Mai mult decât atât, această legumă are proprietăți antitumorale, ceea ce înseamnă, cu alte cuvinte, că ajută la prevenirea cancerului, iar aceste proprietăți sunt distruse atunci când îl gătim.

Ce legume sunt mai bune de consumat gătite?

  • 1.Morcovii. Deși morcovii sunt delicioși atunci când îi consumăm cruzi și reprezintă o alternativă sănătoasă de ronțăieli, atunci când îi gătim, aceștia eliberează o cantitate și mai mare de betacaroten, care are rolul de a menține integritatea celulelor și de a bloca procesele oxidative care dăunează organismului.
  • 2.Spanacul. Consumul de spanac gătit, fie că alegeți să-l fierbeți, să-l căliți sau să-l faceți la abur, este foarte sănătos pentru organism, deoarece facilitează absorbția de calciu, în care această legumă este foarte bogată. După cum știți deja, calciul este foarte important pentru oase, articulații, dinți, păr și unghii, și nu numai, așadar încercați să îl consumați cât mai des cu putință, dacă doriți să fiți puternici și sănătoși ca Popey Marinarul.
  • 3.Ceapa. Deși ceapa crudă are deja o groază de proprietăți antioxidante extraordinare pentru organism și, de asemenea, este o sursă de anticorpi naturală care ne protejează împotriva răcelilor, ceapa prăjită, sotată sau fiartă este, cu atât mai mult, mai sănătoasă decât ceapa în starea ei proaspătă, datorită faptului că flavonoidele din ea cresc direct proporțional cu temperatura la care este gătită. Mai mult decât atât, ceapa conține quercitină, care este un compus cu proprietăți antiinflamatorii, iar în special sortimentele de ceapă roșie și galbenă sunt cele mai bogate în aceste substanțe.

Nu uitați, dragii noștri, să consumați legume și fructe corespunzător dietei sau stilului vostru de viață și necesităților proprii, pentru a fi siguri că profitați la maximum de nivelul de vitamine și minerale pe care le aduc acestea. Dacă nu le consumați corespunzător, riscați să nu vedeți nicio evoluție a stării de sănătate și, atunci, este recomandat să vedeți un nutriționist, care să vă realizeze o listă personalizată de alimente de consumat, fie în stare crudă, fie gătite.

Despre autor